Friday, April 11, 2008

Böbrek taşı öğretileri

Annem birkaç aydır birden yoğun böbrek taşı sorunu yaşamaya başladı. İki kez doğum sancısı modunda gece ziyaretimiz oldu acile, bir yatıştırıcı iğne ile bizi geri gönderdiler her seferinde ve basit ilaçlar ile geçiştirdiler. Meğer annemin iki tane taş sağ böbrekte birden büyüme yapmış.

Böbrek önemli bir organ, taş oluşumu biraz genetik, biraz kilo, biraz beslenme çeşitleri ile ilgili. Hemen iyi bir doktor ve hastane araştırmalarımıza başladık, birçok arkadaşım meğer çevremde bu sorunla mücadele içinde imiş, sağolsunlar çok yardımları dokundu. Özellikle erkekler için daha zor bir durum taş 1 cm geçince.

Çok popüler bir hastanede işin ehli bir prof. annemin 2 cm yaklaşan taşlarını kırdırma konusunda korkutarak detaylı bir operasyon ile kırdırma öncesinde atım yoluna bir stand takılmasını önermiş. Farklı doktor ziyaretlerinde farklı söylemler de olunca iyice gerildik esasında.

Sonra benzer bir durumu yaşayan birinin referansı ile Hisar Intercontinental Hastanesi'ne gidildi. Ellerindeki alet çok hassas kırma yapabileceğini belirterek bizde güven sağladılar. Onca kafa karışıklığı sonrasında yaklaşık 2 saatlik bir kırma seansı sonrasında çok sükür annem şu anda baya rahat artık.

Öğretiler arasında İstanbul'da herhangi bir sağlık sorununa adam gibi teşhis ve tedavi bulabilme ihtimalinin ne kadar düşük olduğunu düşünüyorum, çok şanslı idik biz. Bu gibi ameliyat gerektirmeyen sorunlarda aletin hassasiyeti ve kabiliyetleri doktorlardan daha belirleyici oluyor bence, alet yapara el ovunur durumu yani. Her durumda 21. yüzyıl şehir yaşam ve beslenme tarzının insan sağlığı üzerindeki etkilerine hiç yılmadan direnmek gerekiyor, bir erkeğin rahatlıkla bebek doğurma hissine empati uygulayabileceği bir rahatsızlık bu cidden :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Kidney_stone
http://tinyurl.com/4n2c4j

No comments: