Tuesday, November 13, 2007

GP ikinci Oracle seminer hazırlığım kapsamında önerilerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum

İlk seminer sonrasında ikinci bir seminer için sözleşmiştik GP ekibi ile. "Neden Oracle? Fark yaratan uygulama geliştirme ve iyileştirme seçenekleri." konu basligi altinda hazirlik yapmaya karar verdim. Çatı bu sefer bu girişim olacak - http://tonguc.wordpress.com/2007/01/19/basic-analytics-versus-generic-sql/

Özellike Turkcell Akademi'de verdiğim iyileştirme iç eğitiminin 3. ve 4. günlerindeki konuları iki saatlik bir sürede örneklerle anlatamaya çalışacağım; Bitmap Index, Materialized View, Analytic Functions, Hierarchical Queries gibi.

Bu hafta sonu YTU'de ilk semineri tekrarlıyor olacağım, belki ceturk ekibi ile de bu ikinci semineri yapabiliriz ilk seminerin başarısı paralelinde.

Ucuncu bir seminer mi dediniz? Evet, bence de, ilk iki seminer sonrasıda kitle CBO kıvamına ulasacaktir di mi :) http://tonguc.wordpress.com/2007/03/21/how-oracle-optimizer-may-decide-between-an-index-or-table-scan-access-path

Not : Wordpress ulasiminda sorun yasanyalar icin - http://tonguc.blogspot.com/2007/08/wordpress-turk-ev-kullanicilarina.html

2 comments:

Tonguç said...

Ceturk semineri sonrasi yorumlar;
http://www.ceturk.com/haberoku.asp?id=262

İbrahim DEMİR said...

Selamlar Tonguc Abi;

Yoğunluktan ötürü yorumumu biraz gec giriyorum bloguna.

Açıkcası içerikte indexlerle birlikte bunları doğru queryler ile nasıl daha efektif kullanırız buna değinilebilir.(Where sözcüğü ile bağladığımız koşulların sıralamasının önemi)

Doğru index tipinin ve kolonunun seçimi ve buna kim hangi zamanda karar vermelidir konularına açıklık getirilebilir.

Sql trace gündeme gelebilir. Özellikle developer arkadaşlar SP 'ler ile çalışırken uygulama katmanında yaptıkları işlerin DB 'ye nasıl yansıdığını görmek isteyebiliyorlar.

Daha önce blogunda Oracle ile diğer VTYS 'lerin (ör: SQL Server) ne gibi noktalarda ayrıldığına değinen bir yazı yayınlamıştın. Buradan yola çıkarken kullanıcı alışkanlıklarından doğacak hatalara değinilebilir. (Sql server böyle yapıyor ama Oracle da bu durum şöyle değerlendirilir şeklinde ki null davranışını listeye eklemişsin zaten)

Çok da konuyu dağıtmanın lüzumu yok. Şu anki içerik gayet güzel belki benim ünerilerime ayrı bir başlıkta değil de satır aralarında değinilse güzel olabilir.

Kolay gelsin.